
Кутя – центральне частування на різдвяному столі. Щоб його приготувати, потрібно довго варити і ретельно підготувати інгредієнти. Мак є одним з найважливіших компонентів цієї страви.
Він символізує достаток і благополуччя в будинку. Перед тим, як додавати його в кутю, його необхідно пропарити. Як приготувати мак для куті – читайте в статті.
Як запарювати мак для куті
Для приготування маку вам знадобляться такі інгредієнти:
- 200 г маку;
- 100 г цукру;
- сіль за смаком.
Як правильно варити мак для куті: спосіб приготування
- В першу чергу візьміть чисту воду і закип’ятіть її в чайнику (1-1,5 літра).
- Залийте мак окропом і залиште до повного охолодження.
- Слідкуйте за тим, щоб вода покривала мак на кілька пальців вище рівня.
- За цей час мак повинен набрякнути, стати м’яким і легко розтиратися пальцями.
- Після цього злийте остигнула воду, залиште трохи, щоб мак не пересох.
- Якщо ви не хочете довго чекати охолодження, проваріть мак близько 40 хвилин і швидко остудіть у холодній воді.
- л. маку, покладіть їх в макітру і натріть макогоном.
- Якщо макітри немає, скористайтеся каструлею і дерев’яною товкачем.
- Після появи макового молока додаємо в макітру цукор і продовжуємо розтирати; Мак повинен потемніти.
- Перекладіть виріб, повторіть процес з маком, що залишився, поки не приготуєте необхідну для куті кількість. Потім додаємо сіль.
- Коли мак побіліє і з’явиться молоко, це означає, що крупинки розкрилися.
- Тепер з’єднайте мак із заздалегідь приготованими зернами, горіхами, родзинками, а перед подачею куті додайте мед і ретельно перемішайте.