Кутя – центральне частування на різдвяному столі. Щоб його приготувати, потрібно довго варити і ретельно підготувати інгредієнти. Мак є одним з найважливіших компонентів цієї страви.

Він символізує достаток і благополуччя в будинку. Перед тим, як додавати його в кутю, його необхідно пропарити. Як приготувати мак для куті – читайте в статті.

Як запарювати мак для куті

Для приготування маку вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 200 г маку;
  • 100 г цукру;
  • сіль за смаком.

Як правильно варити мак для куті: спосіб приготування

  1. В першу чергу візьміть чисту воду і закип’ятіть її в чайнику (1-1,5 літра).
  2. Залийте мак окропом і залиште до повного охолодження.
  3. Слідкуйте за тим, щоб вода покривала мак на кілька пальців вище рівня.
  4. За цей час мак повинен набрякнути, стати м’яким і легко розтиратися пальцями.
  5. Після цього злийте остигнула воду, залиште трохи, щоб мак не пересох.
  6. Якщо ви не хочете довго чекати охолодження, проваріть мак близько 40 хвилин і швидко остудіть у холодній воді.
  7. л. маку, покладіть їх в макітру і натріть макогоном.
  8. Якщо макітри немає, скористайтеся каструлею і дерев’яною товкачем.
  9. Після появи макового молока додаємо в макітру цукор і продовжуємо розтирати; Мак повинен потемніти.
  10. Перекладіть виріб, повторіть процес з маком, що залишився, поки не приготуєте необхідну для куті кількість. Потім додаємо сіль.
  11. Коли мак побіліє і з’явиться молоко, це означає, що крупинки розкрилися.
  12. Тепер з’єднайте мак із заздалегідь приготованими зернами, горіхами, родзинками, а перед подачею куті додайте мед і ретельно перемішайте.