
Наприкінці літа та на початку осені настає час для збору врожаю помідорів. Їх безліч сортів! Але що робити, якщо вам не вистачає часу на тривале приготування заготовок на зиму, але хочеться спробувати щось нове? Ми пропонуємо вам спробувати швидкий і смачний рецепт засолювання помідорів у відрі.
Як приготувати солоні помідори у відрі
Цей метод не лише заощадить ваш час, а й допоможе оптимально використати простір для зберігання відра з томатами. Важливо: не змішуйте в одному відрі чи діжці різні сорти помідорів, адже у них різний час “дозрівання” у розсолі.
Ділимося способом засолювання помідорів у відрі.
Засолювання помідорів у відрі холодним способом
Цей спосіб заощадить вам багато часу, оскільки не потрібно буде стояти біля плити, готуючи розсіл для помідорів.
Інгредієнти:
- Помідори — стільки, скільки вміститься у відро чи діжку
- Сіль — по 2 ст. л. на 1 л води
- Цукор — 1 ст. л. на 3 кг помідорів
- Перець чилі — 4-6 штук
- Зелень, лавровий лист
- Перець горошком
- Часник — 1 головка
Як готувати:
- Ретельно вимийте ємність для засолювання помідорів.
- Промийте томати та перець, і переконайтеся, що серед них немає м’яких, зіпсованих або перезрілих — вони не підходять для засолювання.
- Вимийте зелень і тонко її наріжте. На дно відра чи діжки покладіть зелень, лаврове листя, перець горошком та часник.
- Приготуйте розсіл, розчинивши сіль у потрібній кількості води.
- Покладіть помідори і перець у відро, залийте їх розсолом, накрийте кришкою і залиште в теплому місці на кілька днів, щоб почалося бродіння.
- Потім перенесіть солоні помідори у відрі в прохолодне місце для зберігання.
Діжкові солоні помідори
Традиційні солоні помідори для зими зазвичай заготовляють у діжках. Ми розповімо, як це зробити.
Інгредієнти:
- Помідори — 6 кг
- Листя вишні — 10 шт.
- Листя смородини — 10 шт.
- Листя хрону — 6 шт.
- Листя малини — 10 шт.
- Листя винограду — 9 шт.
- Кріп — 8-10 гілочок
- Часник — 2-3 головки
- Вода — 5 л
- Сіль — 10 ст. л.
Як готувати:
- Промийте томати, оберіть цілі та не пошкоджені, залийте їх холодною водою на 15 хвилин.
- Промийте листя вишні, смородини, хрону, малини, винограду та кропу.
- Очистіть часник, великі зубчики розріжте на кілька частин.
- Вимийте діжку для засолювання помідорів.
- На дно діжки викладіть частину всіх листків та зубчиків часнику. Потім вкладіть томати — верхом, куди кріпилися плодоніжки.
- Повторіть укладання листя та часнику, потім знову помідори, доки діжка не заповниться.
- Зробіть розсіл: на літр води додайте дві столові ложки солі. Приготуйте потрібну кількість розсолу і залийте ним помідори.
- Накрийте зверху кришкою, трохи меншою за діаметром, і відставте в холодне місце на три тижні.
За бажанням можна покласти важкий предмет на кришку, щоб у процесі бродіння вона залишалася на місці.
Засолювання зелених помідорів з часником у відрі
Цей рецепт не вимагатиме багато вашого часу, а унікальний інгредієнт додасть страві кольору та пікантності.
Інгредієнти:
- Помідори — 5 кг
- Морква — 1 шт.
- Корінь петрушки — 1 шт.
- Корінь хріну — 1 шт.
- Зелень петрушки — 1 пучок
- Головка часнику — 1 шт.
- Запашний перець — 5 горошин
- Сіль — 5 ст. л.
- Вода — 5 л
- Олія — 5 ст. л.
Як готувати:
- Приготуйте розсіл, додаючи по столовій ложці солі на літр холодної води.
- Моркву та корінь петрушки почистьте і наріжте кільцями, корінь хріну — кубиками.
- Промийте відро для засолювання та викладіть на дно всі спеції, моркву та зелень.
- Зверху покладіть томати та залийте розсолом.
- Закрийте контейнер кришкою та приберіть у прохолодне місце на десять днів.