
Нещодавно стартував Великий піст. Часто віряни згадують, що суворі пости дотримуватися досить складно через заборону на м’ясні продукти. Але рішення є. На що можна замінити м’ясо в пост — читай у матеріалі.
Чим замінити м’ясо в пості: альтернативні замінники
- Зазвичай серед усіх продуктів вегетаріанці виділяють один інгредієнт, який найкраще замінює м’ясо — гриби. Їх можна використовувати для приготування грибних котлет, вух, наваристих супів з грибами та зеленню, смаженої картоплі з грибами тощо.
- Соя. З неї можна робити фарш, котлети, відбивні у клярі та стейки. У супермаркетах також доступні напівфабрикати з соєвого м’яса.
- Бобові. Вони чудово доповнюють гарнір. Горох, квасоля та сочевиця просто необхідні для організму під час посту. Також можна приготувати мексиканську страву з квасолею, суп зі сочевиці та інші страви.
- Кіноа. Змішавши кіноа з морквою і цибулею, сформувавши кульки та підсмаживши їх — вийде чудова альтернатива традиційним котлетам.
- Насіння і горіхи. Вони багаті не лише білками, але й корисними жирами, необхідними для здоров’я серця і судин.
- Крупи. Також багаті білками та можуть замінити м’ясо. Рекомендується вживати гречку, рис, кукурудзу, вівсянку.
Чим замінити м’ясо в пості й як забезпечити надходження білка
Нутриціолог Аліна Олійник підкреслює, що у період посту заборонені м’ясо, риба, молочні продукти. Дозволена рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління (квашена капуста, солоні та мариновані огірки), сухарі, сушки, чай, гриби, горіхи, чорний і сірий хліб, киселі, каші на воді.
Важливо також зазначити, що піст — це не дієта для схуднення.
Якщо дотримуватися певних обмежень у харчуванні, це повинно відбуватися плавно, без стресів для організму. Піст — це не лише утримання від м’яса, але й час для духовного розвитку.
Відтак, важливо розробити індивідуальний раціон, щоб уникнути шкоди для організму, особливо для жінок, які можуть відзначити випадіння волосся або проблеми з шкірою.
При наявності певних захворювань слід ретельно обдумати свою дієту та переглянути список продуктів, від яких потрібно відмовитися.
Чому білки тваринного походження так важливі:
Білки тваринного походження відіграють значну роль у харчуванні, оскільки вони:
- є будівельним матеріалом для всього організму (м’язів, шкіри, волосся, нігтів, внутрішніх органів, імунної системи);
- впливають на метаболізм;
- переносять речовини в клітини.
Де знайти білок у пості
- бобові: соя — 34,9 г білка на 100 г продукту, сочевиця — 25 г, горох — 22 г, нут — 20 г, квасоля — 7 г;
- крупи: кіноа — 14 г, пшениця — 12 г, пшоно — 10 г, перловка — 10 г, гречка — 9,6 г;
- соєвий сир Тофу — 8–15 г білка на 100 г;
- гриби, насіння, горіхи;
- спіруліна — 1 ст. л — 4 г білка. Її можна додавати в салати, каші, рослинне молоко.
Експерти радять часто вживати крупи. Горіхи та бобові варто замочувати, щоб покращити їх засвоюваність і скоротити час приготування.
Також добре поєднувати крупи з бобовими для забезпечення повного амінокислотного складу.
Чудовим доповненням до страв стануть шпинат, броколі, брюссельська капуста.
У період посту варто розглянути покупку протеїну чи ізолята, якщо білка не вистачає.
Різноманітте свій пісний раціон, ознайомившись з альтернативами м’ясу, багатими білком. А якщо ви шукаєте незвичайні і Ідеї незвичайних подарунків на День святого Валентина для будь-якого бюджету